Lahodná sladkost, která vás okouzlí svou křehkostí, jemností a překvapivě nízkým obsahem sacharidů. To je LowCarb Craquelin s lehkým ostružinovým krémem.

Craquelin je francouzská specialita, která se stala hitem mezi milovníky pečení. Tento nadýchaný kousek z odpalovaného těsta s křupavou kůrkou přináší jedinečnou texturu a křehkost, která se rozplývá na jazyku. Co činí Craquelin tak výjimečným, je tenká vrstva těsta vyrobeného z másla, mouky a cukru. V našem případě z moukymásla, mandlové a kokosové mouky a erythritolu. Výsledkem je křupavá kůrka, která přidává zákusku další rozměr chuti.

A pokud se snažíte omezit příjem sacharidů, ale stále si chcete dopřát nějakou tu sladkost, jste na tom správném místě. Při přípravě můžete využít například erythritol, xilitol nebo stévii, která poskytují sladkost bez negativních dopadů na hladinu cukru v krvi. Tekutá sladidla bohužel použít nejdou, protože na přípravu křupavé vrstvy potřebujeme sypkou směs.

Přiznám se, že to není rychlovka. Ale výsledek konečně stojí za to. Několik receptů se vůbec nepovedlo, buď se roztékaly nebo po upečení spadly a byly to spíš placky. Tak jsem se vydal vlastní cestou a upravil si gramáže. Zde to je:

Na křupavou vrstvu

  • 100g másla
  • 70g mandlové mouky
  • 70g kokosové mouky
  • 50g sladidla
  • na špičku nože guarovou gumu (lze vynechat)

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, dejte na 15minut do ledničky vychladit. Poté mezi pečícími papíry vyválejte na plát silný asi 3mm a opět dejte do chladničky na 15minut. Nyní vykrajujte kolečka, která posadíte na připravené odpalované těsto.

Na odpalované těsto

  • 300ml vody
  • 100g másla
  • 3 větší vejce
  • 250g mandlové mouky
  • 50g kokosové mouky
  • 15g prášku do pečiva
  • špetka soli

Vodu s máslem jako u klasického odpalovaného těsta ohřejte v hrnci. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte z plotny a vmíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Pořádně rozmíchejte a vraťte na plotnu. A teď už jen míchat a míchat, dokud se neodpaří přebytečná voda. Výsledkem je těsto, které bude hladké, nebude se lepit a bude držet docela pohromadě. Samozřejmě nebude to jako u klasického odpalovaného těsta. Jakmile máte těsto připravené, přendejte jej do mísy a nechte vychladnout. Stačí aby bylo lehce vlažné. Pak přidejte vejce jedno po druhém. Vždy vejce pořádně zapracujte. Nejlépe to jde v robotu s míchací metlou. Ale kdo chce posilovat, má možnost 🙂 Pokud se vám bude zdát těsto příliš tekuté, další vejce už nepřidávejte. Těsto přendejte do sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem stříkejte hromádky. Na hromádky posaďte křupavou vrstvu. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C na 25minut. Raději hlídejte. Po vychladnutí rozkrojíte a plníte krémem.

Craquelin plněný ostružinovým krémem je skvělým výchozím bodem pro vaši kreativitu v kuchyni. Můžete vyzkoušet různé druhy ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo jahody. Pokud máte rádi oříškovou příchuť, můžete přidat do těsta či náplně jemně nasekané lískové ořechy. Být pekařem znamená být kreativním a tvořivým, takže si s receptem pohrajte a přizpůsobte si ho podle svých představ. 🙂

Přijďte se podívat znovu, abyste objevili další skvělé recepty a inspirace v oblasti pečení dortů a zákusků.

Mohlo by se vám také líbit...