Dezerty a zákusky Recepty

Citrónové tartaletky

Dnes se zaměříme na jednu z nejdůležitějších částí každé tartaletky – těsto. Správně připravené těsto je základem pro vytvoření lahodného dezertu. Tartaletkové těsto je křehké, lahodné a velice podobné těstu lineckému. Jeho příprava ovšem vyžaduje určitou rovnováhu mezi ingrediencemi a správným zpracováním.

Základem těsta je kombinace másla, mouky, cukru a vajíčka. Já ještě přidávám trochu mandlové mouky pro vláčnost. Zde je tedy recept na mé těsto na tartaletky.

  • 370g hladké prosáté mouky
  • 220g studeného másla
  • 110g moučkového cukru
  • 80g mandlové mouky
  • 60g vajec
  • citronová kůra na dochucení
  • sůl

Nejdříve je důležité začít s dobře vychlazeným máslem. Nakrájejte jej na menší kousky a vložte do misky s moukou a cukrem. Použijte nejlépe kuchyňský robot, abyste ingredience spojili do drobivé konzistence. Tím zajistíte, že máslo se rovnoměrně rozprostře po celém těstě a vytvoří jemnou křupavost.

Dalším krokem je přidání vajíčka. To propůjčuje těstu potřebnou vláčnost a pevnost. Postupně přidejte vejce a citronovou kůru a míchejte, dokud se těsto nespojí dohromady. Důležité je nepracovat s těstem příliš dlouho, abyste zabránili jeho přehřátí a ztrátě křehkosti.

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi hodinu. Já doporučuji alespoň 12hodin. Tímto krokem umožníte, aby se ingredience propojily a těsto získalo dokonalou konzistenci.

Po odpočinku těsto vyndejte z lednice a rozválejte na placku silnou cca 3mm. Nejlépe se pracuje s válečkem s postranním nastavením výšky těsta. Poté dejte plát opět vychladit, tentokrát do mrazáku asi na 15minut. S pomocí tartaletkových forem vykrojte dno a nechte v ráfku. Proužkem těsta vyložte boky formiček a spoje přitiskněte. Dobře to jde vidličkou. Před pečením ještě tartaletky vložte na chvíli do mrazáku, což pomůže těstu udržet svůj tvar při pečení.

Předehřejte troubu na 165-170°C (horkovzduch) a pečte, dokud nezískají zlatavou barvu. Trvá to zhruba 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a až poté opatrně sejměte ráfek.

Než budete tartaletky plnit, doporučuji je uvnitř potřít rozehřátým kakaovým máslem nebo rozehřátou čokoládou. Tím zabráníte rychlému zvlhnutí tartaletek po naplnění.

Náplni se meze nekladou. V mém případě jsem zvolil citronový krém, který se musí částečně péct s tartaletkami. Ale je možné naplnit jakýmkoliv krémem či rozvarem z ovoce doplněné šlehačkou nebo sněhem z bílků.

Přijďte se podívat znovu, abyste objevili další skvělé recepty a inspirace v oblasti pečení dortů a zákusků.

Mohlo by se vám také líbit...