Dezerty a zákusky Recepty

Čokoládové makronky

Dnes se zaměříme na jeden z nejoblíbenějších dezertů – čokoládové makronky. Tyto malé, lehké a křehké skořápky se staly ikonou francouzského pečení. Ačkoli mohou na první pohled vypadat jednoduše, jejich příprava vyžaduje trpělivost a dodržování správných postupů. Pojďme se podívat na to, co je potřeba vědět před tím, než se pustíte do pečení těchto lahodných makronek.

  1. Při přípravě čokoládových makronek je důležité mít správně odměřené množství ingrediencí. Dokonce i malá nepřesnost může ovlivnit konečný výsledek.
  2. Při vytváření makronek je nezbytně nutné dosáhnout správné konzistence směsi sněhu a mandlové směsi. Příliš rychlé míchání může snížit lehkost a vzdušnost makronek.
  3. Po smíchání sněhu a mandlového prášku vytvoříte těsto, které by mělo být husté, ale stále měkké a lehce tekuté. Mělo by se rozlévat na plech jako hodně hustý sirup, který pomalu splyne do hladkého, kulatého tvaru. Pokud je těsto příliš tekuté, makronky se roztečou. Naopak, příliš tuhé těsto může vést k suchým a tvrdým makronkám.
  4. Při pečení čokoládových makronek je teplota a doba pečení klíčová. Makronky by měly být pečené na nižší teplotě, aby se uvnitř udržela jejich vlhkost a zároveň se získala křupavá vnější struktura. Zkuste si nastavit nižší teplotu pečení a zkontrolujte makronky průběžně, abyste zajistili, že jsou perfektně upečené. Nesmí se na plechu hýbat.
  5. Po upečení makronek je důležité nechat je zcela vychladnout na pečicím papíru. Poté je opatrně sloupněte.

Makronky jsou lahodné, ale náročné dezerty, které vyžadují přesnost a trpělivost. Dodržování správných postupů a pečlivé měření ingrediencí vám pomůže dosáhnout křehké dokonalosti. I když můžete narazit na nějaké výzvy při jejich přípravě, věřte mi, že výsledek stojí za to.

Recept

212g jemné mandlové mouky

212g moučkového cukru

15g kakaa

82g bílků

236g cukru krupice

158g vody

90g bílků

Moučkový cukr, mandlovou mouku a kakao prosejeme do mísy. Spojíme s 82g bílků a vytvoříme hmotu. Musí být opravdu pevná. 90g bílků začneme šlehat na nižší rychlost, mezitím si připravíme cukrový rozvar z cukru krupice a vody. Zvýšíme rychlost šlehání a přiléváme vroucí rozvar. Mícháme cca 2 minuty, snížíme rychlost na střední a šleháme do vychladnutí (cca 30°C). Obě hmoty jemně spojíme. Nastříkáme na plech s většími rozestupy, do plechu několikrát zespod bouchneme, případné nerovnosti a bublinky odstraníme špejlí. Necháme schnout zhruba 45 minut, nebo dokud se nebudou lepit při dotyku. Troubu si předehřejeme na 145°C a pečeme cca 13-15minut. Necháme zcela vychladnout na pečícím papíru a poté plníme. Do makronek se nehodí mokré krémy, protože můžou makronku rozpustit. Ideální je plnit ganache, třeba čokoládovou nebo pistáciovou.

Mohlo by se vám také líbit...